Elmondhatatlan történetek.

A Pyro prófétája

Olyan korban élünk, amikor a tudományos ismeretek és innovációk a csillagokig vittek minket. Bár oly sok mindent megtudtunk az univerzumunkról, mégis számos olyan megmagyarázhatatlan jelenségről szóló történet létezik, amelyek nemcsak az érzékeket zavarba hozzák, hanem megkérdőjelezik a valóságunkat is. Ezek az univerzum el nem mondott történetei.

A Pyro egy kíméletlen rendszer, ahol az életet állandóan veszélyeztetik az intenzív napkitörések. A Pyrotechnic Amalgamated bányavállalat által küldött navigációsugró, először 2493-ban látogatta meg, de a rendszer kíméletlen körülményeinek leküzdésével járó költségek 2563-ban csődbe vitték a vállalatot. Egyes elemzők szerint ez az eredmény előre látható volt a vállalat túlságosan agresszív terjeszkedési terve miatt, mások azonban úgy vélik, hogy a kudarcot a csillagok írták meg, és egy titokzatos erő, a Pyro prófétája által megjósolták.

2548-ban a Pyrotechnic Amalgamated munkásai a Pyro II egyik bányájának mélyén először arról számoltak be, hogy furcsa hangot hallottak. A helyszíni felügyelők nem tulajdonítottak nagy jelentőséget a történeteknek, amíg néhány munkás nem volt hajlandó belépni abba a bányába, azt állítva, hogy a hang azt suttogta, hogy “távozz, vagy elpusztulsz”. Az egyik bányász el is kóborolt a hangot keresve, és súlyos sérülést szenvedett egy zuhanástól. Az esetet követően a telephelyi felügyelő elrendelte a bánya teljes átvizsgálását, valamint az összes bányászruha és kommunikációs berendezés ellenőrzését. Amikor semmi furcsát vagy szokatlant nem találtak, a bányászoknak azt mondták, hogy menjenek vissza dolgozni, különben kirúgják őket. A munkások évekig azt állították, hogy furcsa időpontokban titokzatos hangot hallanak, de a felügyelők azzal nyugtatták őket, hogy ez csak egy hallási anomália, amelyet a levegő bányában való mozgása vagy a saját túlműködő képzeletük okozott.

“Ezek az esetek az első feljegyzett találkozások a Pyro prófétával” – ezt állítja Kiana Richards, egy független oknyomozó újságíró, akinek egy érdekes új elmélete van a prófétáról. Richards több száz kommunikációt és a Pyrotechnic Amalgamated alkalmazottai közötti belső üzeneteket vizsgált át az incidensekkel kapcsolatos értékes részletek felkutatása során. “Egyesek úgy vélik, hogy ezeket a történeteket évekkel később a vállalat vezetői koholták ki, hogy elhárítsák a vállalat hibáit, de van egy kiterjedt iratnyom, amely bizonyítja, hogy valami furcsa dolog biztosan történt. Több bányász még áthelyezést is kért attól való félelmében, hogy a hang egy közelgő összeomlásra figyelmeztette őket”. Bár a bánya valójában soha nem omlott össze, a Pyrotechnic Amalgamated igen. A Pyro VI körüli állomásépítés költségei miatt összetörve, amikor a rendszer bányái nem voltak olyan termelékenyek, mint remélték, a vállalat nem maradt életben. Mégis, elég sok munkás tapasztalta a jelenséget, hogy miután a Pyrotechnic Amalgamated összeomlott, az emberek elkezdték hinni, hogy a hang valójában egy figyelmeztetés volt a vállalat számára. Richards szerint “így indult be igazán a Pyro prófétájának legendája”.

A Pyro prófétája név eredetét senki sem ismeri, de a 27. században már általánosan használták a rendszeren belül. A korszakból több elhagyott hajót fedeztek fel, amelyeken ép fekete dobozok voltak, amelyekben erre utaló kommunikációs üzenetek voltak. Ekkorra a titokzatos és prófétai hang már a rendszer folklórjának részévé vált. Az emberek eléggé elhitték a történeteket ahhoz, hogy aktívan keressék az állítólagos Prófétát, de volt egy apró probléma. Senki sem tudta pontosan, hogy melyik elhagyott bányában volt. “Mire a legenda széles körben elterjedt, a legtöbb Pyrotechnic Amalgamated bányász, aki első kézből tapasztalta, vagy elhagyta a rendszert, vagy meghalt” – jegyzi meg Richards. “Még az általam vizsgált vállalati kommünikék sem adják meg a pontos bányát, csak azt a szektort, ahol történt, ami közel száz különböző helyszínt tartalmaz.”

A 27. század elején többen is azt állították, hogy kinyilatkoztatást kaptak a Pyro Prófétától, de a történeteik nem sokat segítettek a legenda terjedésében. Egészen addig, amíg Tufo Fitzhugh azt nem állította, hogy volt egy élménye a Prófétával; ez a történet megváltoztatta a rendszer történetét. Tufo egy kis csapat ultra-erőszakos banditát vezetett, akiket Abyss néven ismertek, és akik elsősorban a Pyro II-t átkutató bányászokat vették célba, akik a Pyro II-n elfeledett lelőhelyek után kutattak. Az egyik ilyen akciót követően Tufo azt állította, hogy egy titokzatos erő mélyre vonzotta őt egy bányába, ahol többször is hallotta a “romlás uralkodója” szavakat. Meggyőződve arról, hogy ez Pyro Prófétájának kinyilatkoztatása volt, Tufo elmondta a mélységieknek, hogy az ő sorsuk a Rom állomás elfoglalása, ami rendkívül ambiciózus cél volt, tekintve, hogy az Ikkibu banda évtizedekig vasmarkukban tartotta az orbitális platformot.

Tufo mégis kihasználta a próféciába vetett szilárd hitét, hogy másokat is meggyőzzön arról, hogy csatlakozzanak az ügyéhez. 2678-ban néhány stratégiai szövetség és egy kifogástalan terv segítségével, amely az uralkodó Ikkibu banda jelentős részét elvonszolta a Rom állomásról, Tufo és az Abyss egy meglepetésszerű támadás során elfoglalta az állomást. Azonnal lezárták az állomást, és közel három hétig sikeresen megvédték az Ikkibu banda megmaradt tagjaitól. Amikor a por leülepedett, a jóslat valóra vált. Az Abyss volt a Ruin állomás új ura.

“Az Abyss érkezése a Ruin irányítására mérföldkő volt mind Pyro, mind a legenda számára.
Próféta legendája számára” – mondta Richards. “Korábban csak a rendszer legnagyobb bandái harcoltak az állomás irányításáért, de az Abyss felborította ezt a konvenciót. Ma már tudjuk, hogy ez azért volt, mert Tufo Fitzhugh tehetséges hírszerző és stratéga volt, aki kihasználta az Ikkibu gyengeségeit, de a kortársakban elterjedt történet szerint mindezt a Pyro prófétája rendelte el előre.”

Az Abyss megdöbbentő és hirtelen felemelkedése más törvényen kívüli frakciókat is arra ösztönzött, hogy nagyot álmodjanak, és a Pyro Prófétáját keressék, hogy bepillantást nyerjenek saját sorsukba. Eközben Tufo Fitzhugh és az Abyss jobb hódítóknak bizonyult, mint uralkodóknak. Néhány éven belül a Ruin Stationt gyakran támadták más bandák, akik azt remélték, hogy leválthatják őket. Az állandó harcok miatt Ruin Station pusztasággá változott. Ez a sors állítólag feldühítette és összezavarta Tufót, aki visszatért a Pyro II-re abban a reményben, hogy újabb jóslatot kap a Prófétától. Nem tudni, hogy megkapta-e, mivel a hajóját megtámadták és megsemmisítették visszatérése során. Az Abyss nem sokkal ezután elvesztette a Ruin állomás feletti ellenőrzést egy kisebb bandákból álló koalícióval szemben, akik a következő évet azzal töltötték, hogy egymás között harcoltak az állomás feletti ellenőrzésért. Ez a ma már híres “Öt banda harca” néven elhíresült év bebetonozta a Ruin Station státuszát a szélesebb populáris kultúrában, mint rendkívül veszélyes célpont és örökös puskaporos hordó. Richards szerint “A Ruin Station irányításáért harcoló bandák közül három azt állította, hogy a Próféta áldását kapta. Nyilvánvaló, hogy a közhiedelem elég jelentős volt ahhoz, hogy ezek a bandák úgy gondolták, a próféta jóváhagyása elengedhetetlen a hatalmi igényükhöz”. Richards megjegyzi, hogy nincs bizonyíték arra, hogy ezen bandák bármelyike is átkutatta volna a Pyro II bányáit a Próféta után, és úgy véli, hogy állításaik nem többek politikai propagandánál.

Eközben egy évtizednyi intenzív kutatás után Richards készen áll arra, hogy egy izgalmas új elméletet fedjen fel a Pyro Prófétájának lehetséges forrásáról. “Éveket töltöttem azzal, hogy katalogizáljam a Pyro prófétájára vonatkozó összes utalást. Amikor feltérképeztem őket, egyértelmű minta rajzolódott ki. Érdekes módon a Prófétával való találkozásokról szóló történetek jelentősen megugrottak, amikor erős napkitörések érik a rendszert”. Richards kutatásai kimutatták, hogy az erős napkitörések akkor csapódtak le a rendszerre, amikor a Pyrotechnic Amalgamated bányászai először hallották a hangot, és 2678-ban is előfordult, amikor Tufo Fitzhugh azt állította, hogy átélte a kinyilatkoztatását. Vajon ez csupán véletlen egybeesés, vagy egy lehetséges kulcs a Próféta mögötti rejtély megfejtéséhez?

Richards elismeri, hogy nem ő volt az első, aki elgondolkodott ezen az összefüggésen. Egy pirotechnikai Amalgamtechnikus már bemutatta ezt az elméletet a vállalat vezetőinek küldött üzenetében, amelyben azt állította, hogy a rejtélyes hang egy olyan hallási anomália eredménye lehet, amelyet az intenzív napkitörések és a fémekben gazdag bánya kölcsönhatása okoz. Richards a kutatása során fedezte fel a levélváltást, de az eredeti inspiráció egy modernebb forrásból származott. “Akkor kezdődött, amikor a Tűzpatkányok után kutattam egy cikkhez, amely a szektaszerű bandák viselkedéséről szólt. Széles körben ismert, hogy a Tűzpatkányok egyik beavatási rítusához tartozik, hogy az ember kiteszi magát egy napkitörésnek, mint egyfajta megtisztulásnak, de azt is felfedeztem, hogy a banda néhány régóta szolgáló tagja eltűnik az intenzív napkitörések idején. Így hát elindultam, hogy kiderítsem, pontosan mit is csinálnak.”

Richards kitartó nyomozással és jelenlegi és volt Tűzpatkányokkal folytatott bizalmas interjúkkal azt fedezte fel, hogy a banda “megvilágosodott” tagjai gyakran látogattak el a Pyro II-re az intenzív napkitörések idején, hogy a Prófétával kommunikáljanak. “Senki, akivel beszéltem, nem erősítette meg, hogy ezek az utazások egy konkrét helyre vagy egyszerűen csak a bolygóra általában irányultak-e” – emlékszik vissza Richards. “De az, hogy láttam ezt a kapcsolatot, arra inspirált, hogy elemezzem a jelentett találkozások és a napkitörések aktivitása körüli történelmi adatokat, hogy lássam, van-e ennek valami alapja. Egy évtizednyi kemény munka után valóban úgy gondolom, hogy van kapcsolat”.”

Míg a Tűzpatkányok prófétával kapcsolatos hite továbbra is szigorúan őrzött titok marad, Richards kutatásai alapján kidolgozta saját elméletét. “Nem hiszem, hogy a Pyro Prófétája a Pyro II egyetlen különleges bányájára korlátozódik. Úgy vélem, hogy a napkitörések által termelt erőteljes energiakitöréseket valahogy összegyűjtik és felerősítik a bányák belsejében lévő nagy fémlelőhelyek. Ez azt jelenti, hogy ha a körülmények megfelelőek, a Pyro Prófétája a bolygó több pontján is hallható.”

Amikor az Untold Tales visszatér, Kiana Richards a Pyro II-re utazik az intenzív napkitörések időszakában, hogy tesztelje az elméletét.

Vertigo